Motus String Quartet

 

Werken van Haydn, Schubert en Mendelssohn

 

6 november 2022

Kerk van Peize 15:00

Entree 15,- p/p inclusief koffie en thee.

Kaartverkoop aan de kerk of reserveer.

Informatie: https://nno.nu/concert/motusstrijkkwartet-in-peize

Reserveren: info@culturelekringpeize.nl

 

 

Zondagmiddag heeft het Motus strijkkwartet op uitnodiging van de Culturele Kring Peize een concert verzorgt in de kerk van Peize. Het Motus strijkkwartet bestaat uit vier leden van het Noord Nederlands Orkest. Dankzij ‘De vrienden van het NNO’ is het mogelijk om groepjes van uit het NNO op kleinere locaties kamermuziek te laten musiceren.

 

De in Peize woonachtige violiste Annet Verboom verzorgde deze middag samen met violiste Lianne van den Bergh, Florian Schneidt op altviool en cellist Florent Maigrot het concert voor ruim vijftig toehoorders. Om de klanken van de vier strijkinstrumenten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen had het kwartet er voor gekozen om in het schip van de kerk plaats te nemen. Er werden deze middag door het strijkkwartet werken van Haydn, Schubert en Dvorak gespeeld.

Bron: Dit is Peize Foto: Marten de Blecourt

Henk Nijkeuter neemt ons op vrijdagavond 28 oktober 2022 even mee terug in de tijd toen Peize nog Peezie was.

Avonden zonder radio, tv, internet en film.

Men vermaakte zich toen met muziek en verhalen - verzonnen of deels waar gebeurd - elkaar vertellend om de lange donkere wintermaanden te vullen.

 

We gaan terug naar die tijd en dat gevoel met:

De Drentse literatuur kent veel schrijvers die zich hebben gewijd aan het ‘navertellen’ van Drentse volksoverleveringen. In deze volksvertellingen spelen, mystiek, bijgeloof en buiten- of bovennatuurlijke krachten een belangrijke rol. Van sommige volksverhalen bestaan zelfs meerdere versies, bijvoorbeeld van Ellert en Brammert.  Maar hoe kan het dat de mannen in het ene verhaal worden beschreven als reuzen, terwijl ze in het andere als rovers te boek staan? In deze lezing wordt ingegaan op de achtergronden en inhoud van bekende en onbekende Drentse legenden, sagen en volksverhalen. Van de geheimzinnige witte wieven tot kwade duivels en voorspellende dwaallichten. Thema’s als dood, hekserij, bovennatuurlijke krachten en vruchtbaarheid komen allemaal voorbij in deze vermakelijke lezing. Een leuke kennismaking voor een ieder die meer wil weten van de magische wereld van het oude Drenthe.

Over Henk Nijkeuter

De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde geschiedenis, archivistiek en Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De "pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond".

 

Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepende over diverse Drentse literatuur onderwerpen.

Foto, bron: DitisPeize, Marten de Blecourt

www.ditispeize.nl, foto: Marten de Blecourt.

Terugblik, Dit is Peize 25 maart 2022

www.ditispeize.nl

 Foto: Marten de Blecourt

14 november 2021: Piano Duo Dimitrov Boelee.

3 oktober 2021: Duo Castalia, Annet Verboom viool, Karlien Bartelds cello.

 

Foto's: Dit is Peize, Marten de Blecourt

17 november 2019: Gauguin Ensemble

30 maart 2019: Orgelplus concert

10 maart 2019: Calure Kwartet